Frejas hemsida

Subtitle

Blog

view:  full / summary

Toppenhelg!

Posted by broungs on March 4, 2012 at 4:35 PM Comments comments (0)

Vi har haft en underbar helg. Visserligen ingen större värme men solsken båda dagarna och idag även näst intill vindstilla. När jag vaknade imorse var det sagolikt vackert med rimfrost överallt och solen som fick allt att glittra. Det är lätt att gå upp då ;) .

Spårträning på Tofta tillsammans med "rottisarna" var på schemat. Trots att alla våra hundar haft en lång period av ofrivillig vintervila ( bortsett från mina som spårade förra helgen också) så gick spåren riktigt bra för dem. De tuffade runt och hade alla pinnar med sig in. Den enda missen var att Freja tog bakspår i upptaget. Hon är ju så hopplöst nyfiken av sig och liksom bara "måste kolla" vad som hänt innan. Jag kan ha fel men så tolkar jag henne i alla fall ♥ .

Freja fick ett långt spår på 1180 m och ungdomarna fick varsitt skogsspår på ca 400 m med fyra apporter och slut. Alla tre hade lite olika klurigheter i sina spår och de löste dem tillfredsställande tycker jag.

Efter att spåren var avklarade och lite kaffe druckits i solskenet så vallade vi en uppletanderuta. Det var fullt djup på den men bara ca 25 m bredd. Föremålen låg på djupet.

Alice fick börja och, om man bortser från att hon fastnade i en taggbuske och behövde hjälp för att komma loss ♥, så plockade hon in fyra föremål med ett bra tempo och härlig fokus.

Dogge var näste man på plan och han skötte sig bättre än förra helgen men det finns ändå lite tendens till att försöka spåra i rutan. Detta lönar sig föga då vi inte lägger ned föremålen utan kastar iväg dem . Skickade honom inte lika många gånger men kände mig ändå väldigt nöjd med hans insats. Både Alice & Dogge har en härlig attityd och arbetsglädje och lyckades ju faktiskt med sina uppdrag trots att de precis innan "jobb" fick träffa sin älskade Cecilia för första gången på hela vintern. Framför allt Alice höll på att krypa ur skinnet när hon fick hälsa inna jag satte på henne tjänstetecknet. Dogge blev såklart också jätteglad men han var nog lite mer kontollerad ändå.

Finaste Freja fick avsluta den krulliga delen av uppletandet och hon plockade in fyra föremål och var systematisk i sitt letande. Hon däremot hade nästan inte tid alls att hälsa innan. Helt inne på jobb var hon.

Rottisarna var suveräna i sina uppletanden och det måste vär erkännas att de har en liite högre växel i, än vad pudlarna har, ändå. Vi snackar "rivstart-spår" här.  ;)

Väl hemma så var det bara att ladda inför ett Dogge-bad. Han har ju en fantastisk päls men det innebär också att torktiden är enorm!!!!  Fick honom i badet vid fem och han var ursköljd och klar 18.00 . Torkad och klar 22,20 och då har jag ändå slarvat med t.ex. svansen.

Detta kan man jämföra med att torka Alice päls som man kan lyckas med på 2,5 timme om man utgår från att resultatet ska vara likvärdigt.

Tack och lov för ljudboken säger jag bara... Ett sätt att få tiden att kännas mindre lång när man fönar hund. ;)

Såg precis en så härlig bild på Facebook av brorsan Chips och hans familj. Måste fråga om jag får låna den bilden och lägga ut här. Det var en riktigt fin familjebild med Chips i centrum. ♥

 

 

�rets f�rsta sp�r

Posted by broungs on February 26, 2012 at 2:15 PM Comments comments (1)

Äntligen har större delen av snötäcket gett med sig så idag for vi till Hejnum hällar för att lägga årets första spår. Solen sken men det blåste rejält, ca 20 sekundmeter i byarna enligt SMHI.

 

Jag började med att gå ut ett spår till Freja. Hon fick ett 600m långt spår med 5 apporter(skogspinnar) plus slut. Inga större konstigheter. Det var ju årets första spår. Total liggtid blev 80 min.

Därefter gick jag ut Alice spår. Har ju en liten dröm om att kanske kunna starta henne i appellen i vår så hon fick ett spår på öppen mark (vilket var extra svårt i dagens blåst). Spåret var 350 m och innehöll tre vinklar samt tre apporter +slut.

 

Dogge fick ett aningens enklare spår i skogen eftersom blåsten inte ställde till lika mycket där. Hans totala längd var lite längre, 450 m och jag gjorde inga räta vinklar utan snirklade mig lite hit och dit för att han måste bli mer noggrann och inte bara ”ränna på”. 4+slut blev det i Dogges spår. Båda ungdomarna fick en liggtid på ca 70 minuter.

 

Medan spåren låg till sig så traskade jag upp en uppletanderuta på 50*30 meter. Lade ut fyra saker varav två längst ut på 50m och en på 40m samt en på 30m.

 

Började med Alice. Lilla ”Loppan”♥♥♥ . Hon var verkligen med på noterna trots att jag inte kan minnas att hon fått börja dagen med uppletande någonsin och därför var ganska inne på att spåra först. Men när hon fick en uppmaning om att ”hämta! Så for hon iväg som ett jehu!

Det gick så löjligt bra att jag faktiskt skickade ut henne på alla fyra sakerna. Klockren!

 

Nästa ut blev Dogge och han hade stora problem med att jag bytt ordning på hans arbetsuppgifter. När han kommit in med två saker avbröt jag och belönade. Han hade kämpat länge så nyttan i dagens uppgift blev att träna uthållighet ;-)

 

Freja sist ut och hon var så övertaggad att hon faktiskt sprang över något föremål men till slut kom hon in med tre föremål och då nöjde jag mig med det.

Dagens uppletandestjärna…..Alice!

Lilla Alice klarade också av sitt spår. Även om hon var ganska ”yvig” så plockade hon sina apporter och löste vinklarna på ett tillfredställande sätt. Bra med tanke på omständigheterna!

 

Dogge tog chansen att briljera i spåret istället ♥ . Som han tuffade på i spåret….alla apporter in och han gjorde många fina , exakta, val av väg som gladde mig extra.

Till sist finaste Freja . Hon höll fullkomligen på att gå upp i limningen när hon insåg att det var dags att spåra men , trots det, så höll hon huvudet kallt och tuffade runt helt perfekt!

                                    En extremt förväntansfull Freja.

                      Efter spårandet gick vi en härlig promenad !

Snö

Posted by broungs on January 31, 2012 at 1:35 PM Comments comments (0)

Så blev det då vinter till sist. Var så innerligt trött på snö efter de två sista vintrarna men det är oerhört skönt att komma hem med tre RENA hundar efter promenaderna. Visst, lite snöklumpar blir det när temperaturen ligger för nära nollan men de sista dagarna har det varit perfekt pudelväder.

Har inte så mycket nytt att berätta så det får bli några bilder från dagens promenad.

 

 

 

Pudlighet?

Posted by broungs on January 6, 2012 at 9:50 AM Comments comments (1)

Jag har fått förklarat för mig att namnet ”pudel” kommer från det lågtyska verbet ”pudeln” som betyder ”plaska”. Alltså…Pudelhund = Plaskhund.

 

Dogge är då verkligen en riktigt pudlig pudel. Han får mig att tänka på barnen i Granngårdens gamla TV-reklam för gummistövlar. Finns det bara tillstymmelse till en vattenpöl så måste han bara stampa sig igenom den. Jag säger stampa för att när han kommer i vatten så är det inte den där fjädrande gången som gäller längre. Neeeej, det blir det ju inget plaskande av. Alltså stampar han istället.

 

Jag tror mig veta att pudlighet kan innebära lite andra saker också och det är väl tur det så att Freja & Alice också kan få vara pudliga. De är nämligen betydligt renare och torrare efter promenaderna än deras manlige flockmedlem.

Det är inte så att de inte kan gå i vatten men finns det en torrare väg att gå så väljer de den. Det är jag tacksam för.

 

Vi har haft en fantastisk dag på Hejnum hällar och dagens guldstjärna tilldelar jag Dogge (trots att han är en plaskhund) . Han fick ett spår på 400 m, 7 vinklar, 50 min. liggtid, 4 apporter och ett slut,. Det hör till saken att jag tänkte lägga ett kort och enkelt spår till honom men när jag gick ut spåret så trasslade jag till det en hel del och fastnade i terrängen så jag fick tänka om och ge Dogge Alice spår istället medan hon fick hans tänkta spår som blev ganska krångligt med någon återgång en spets mm.

 

Tänkte att jag skulle se hur han tog sig an spåret och om han verkade ofokuserad så skulle jag bara låta en apport vara ”slutet” och inte frestas att gå hela spåret med en vimsig hund.

Vågar påstå att Dogge aldrig har spårat såå bra som idag. Han var klockren! Jag dröjde lite vid påsläppet och lät honom verkligen suga tag i spåret innan han fick gå iväg. Han låg perfekt hela tiden och tog vinklarna på bästa möjliga vis. En del av spåret( 40m) gick över ren häll t.o.m det fixade han galant. Han tog alla pinnar och lämnade dem stolt till mig efter att ha gjort ett rejält tugg i dem, men det bekymrar mig inte alls för tillfället.

 

Vid ett tillfälle flög det upp en rapphöna som legat och tryckt i en buske precis framför näsan på honom (max 1m) och Dogge höll på att hoppa ur skinnet! Stackarn, de är ju så totalt inne i sitt spårande så alla överaskningar blir dubbelt så stora. Skinnet satt kvar och det tog bara några sekunder innan han fortsatte sitt spårarbete.

 

Det absolut gulligaste med Dogge är hur lycklig han blir när han lyckas riktigt bra med sin uppgift. Hela han utstrålade lycka och självsäkerhet. Nästan så att jag kan höra hans tankar när han tar upp pinnen och biter till…-Där satt den! ♥

 

Nästa hund ut blev Alice och hon hade ett liknande spår men som sagt med lite fler svårigheter. Det blir en liten guldstjärna även i hennes bok. Hon löste alla svårigheter till slut men gick över första apporten. Detta gör ju faktiskt Freja också ibland då hon är lite för ivrig och det blir ju så att den som får vänta i bilen på sin tur går upp i varv lite mer än den som startar dagens spårande. Jag måste komma ihåg att hålla igen lite i början av spåret så att det inte går för fort.

 

På tal om att gå fort….jag säger bara det…Jösses vilken kanonkula Freja var idag. Hon måste, liksom jag, samlat på sig något kilo extra under julen för hon var stark idag. Jag har till och med fått en blåsa i handen efter linan. PÅ är bara förnamnet…

 

Hon fick ett spår med 7+slut 1100 m liggtid 80 min. Bara skogspinnar. Hon gick också över den första apporten men resterande tog hon och hon fixade mina klurigheter galant. Det var jag som flåsande stod på öronen vid två tillfällen för att jag inte hann med i svängarna. Blir full i skratt när jag tänker på hennes frustrerade blick när hon ser mig ligga på marken och sinka henne i spårarbetet. UPP DÅ…så vi kan komma vidare….!

 

Antagligen var det så att förutsättningarna kanske var perfekta idag eftersom alla tre  spårade jättefint. Efteråt gick vi en promenad ( så Dogge fick plaska) på 6 km. Hejnum hällar är verkligen ett fantastiskt område.

Tre väldigt nöjda hundar ligger nu vid mina fötter och snusar.♥

Text

Posted by broungs on December 28, 2011 at 11:35 AM Comments comments (0)

Dags för lite uppdatering.

Vi har haft en härlig julhelg, jag och hundarna. Långa promenader, en hel del spårarbete, god mat samt mängder av mys. Alice har blivit mer och mer kelig. Tidigare var det mest Dogge som hela tiden skulle vara nära,nära men det har börjat ändra sig så smått.

Dogges favoritplats är i mitt knä och när så Alice för en gång skull hasade sig upp där och lade sig till ro så kom "drummeln" och hoppade rätt upp, ovanpå både mig och Alice….suck, Dogge i ett nötskal. Inte så finkänslig om man så säger :roll:

 

Jag passade på att lägga fält/vallspår åt dem i helgen när det blåste som värst och det fixade de ganska bra. Dogge var lite vimsig ( som han ofta är för tillfället ) men fixade det till slut och Alice var fantastisk!

Hennes spår började i sidvind och hon traskade iväg ca tre –fyra meter från spårkärnan men varje gång hon fick vittring på en apport så gick hon in och plockade upp den. Duktiga. :)

 

Ska jag skryta lite till så har faktiskt lilla Loppan blivit 4:a på Pudelklubbens SAR-lista i år.

SAR-listan är till för färgerna Silver, Aprikos och Röd och man får alltså poäng om man placerat sig på utställning. Kanske inte är så mycket att yvas över men…joo, jag är jättestolt.

Lilla Alice, 4:e finaste storpudel av SAR-färg ♥

 

Till slut började hon också löpa och jag fick ta tillbaka allt skryt jag sagt om Dogge….

Freja har ju löpt två gånger sedan lillkillen blivit könsmogen och jag har imponerats av att han varit så sansad,balanserad och cool. Han har kollat av henne varje dag och lugnt konstaterat att det inte varit dags och när tiden väl var inne så läg han ändå snällt inne på sitt rum med syrran dagtid i salongen och nattfriden räddades genom att jag stängde ut tjejerna medan han fick sova hos mig. Då sov han sött hela nätterna, gulle ♥

Så blev det då dags för Alice löp och jag kan summera det hela med att det INTE var lika lugnt .

Jag var riktigt lättad när det till sist var över.

 

I samma veva hade jag tänkt röntga höfterna på dem båda men eftersom Alice löpte så blev det bara Dogge denna gång. Till min stora glädje visade det sig att han hade lika fina höfter som Freja, alltså A-höfter.

 

På tal om Freja så ska jag skryta lite om henne också. Hon ligger etta på Pudelklubbens lista över ” Brukspudlar” !! Fast jag vet att hon egentligen är tvåa ;)

…den mest framgångsrika pudeln i år ( och de senaste åren) är en fantastisk mellanpudel (Dreams in red spice mix ”Jumjum” ) som bara väntar på sitt sista spårcert för att bli spårchampion. DET är imponerande.

Men, som sagt, Freja är den näst duktigaste spårpudeln (alla storlekar) i år.♥

Jul

Posted by broungs on December 26, 2011 at 11:55 AM Comments comments (0)

Jultrötthet....

Alice vilar efter dagens spårarbete.

Freja " Divan" tar en välförtjänt tupplur.

Lite text om den senaste tiden kommer inom kort...

Hipp Hipp Hurra!!!

Posted by broungs on November 10, 2011 at 6:05 PM Comments comments (0)

Hipp Hipp Hurra...för Freja som fyller 7 år!

Freja är ungefär i samma ålder som hennes dotter Alice är idag på detta kort och ni som känner till dem båda ser garanterat likheten ♥

Här är dagens Freja i en kortare frissa som passar hennes liv idag.

Stort GRATTIS min älskade Freja !. Jag VET att det aldrig kommer att finnas någon mer som du ♥♥♥

Härliga höst!

Posted by broungs on October 16, 2011 at 1:20 PM Comments comments (0)

En helg med ett underbart höstväder har det varit. Gick en riktigt lång härlig promenad efter jobbet igår. Den startade med tre hyfsat rena pudlar (en helt nybadad) och slutade med två träsktroll. Freja har med åren tagit sitt förnuft till fånga och agerar likt en lady medan de andra två hittade ett krondike och roade sig med att hoppa fram och tillbaka över det.

Leken uppnådde en ny dimension när de kom på att man kunde stampa av I vattnet/leran. Man har inte roligare än man gör sig, som bekant ;)  .

i dag har vi varit på File hajdar och spårat med Cecilia, Bob och Nora. Det behövs ju lite ytor nu när vi har fem hundar att lägga spår till.

Alla var duktiga i sina spår överlag. Nora fick ett spår av "gummistövlar" och Freja fick ett med bara skogspinnar på karg mark. Alice & Dogge fick varsitt spår på ca 450 m och de gör självklart en del misstag men det viktigaste är ju att de lär sig lösa problemen och det har de gjort idag.  Vet inte om det är rätt eller fel men jag kör på i samma anda som jag gjorde med Freja. De får ingen som helst hjälp, eller rättning, av mig . Skulle de komma totalt bort sig och inte hitta tillbaka till spåret så kommer jag bara att avbryta och vandra tillbaka till bilen. De måste lära sig tro på sig själva för jag är inte mycket att lita på¨när det inte finns några snitslade banor ;) 

Förra helgen blev ungdomarna MH-beskrivna och protokoll hittar man här

Här kommer en hel drös med bilder från lördagens promenad....

Någon som vill leka?

Promenaderna går till en början ganska vilt till...

Vart tog han vägen????

ATTACK!!!!

Nu är alla med på noterna...

Rundbalar är skoj...

Man kan hoppa från den ena till den andra....

Nu går vi vidare längs kanalvallen...

Hmmmm...lattjo liten pryl. Går den månne att äta?

Jag är en man och ingen lite mus. Jag testar...

Spännande det här...

GAHHHH!!!! URRRK!!! Ge hit en frolic...NU!!!! Du kunde väl varnat mig!!!

Mor & Dotter

Älskade Freja ♥♥♥

Notera räven som sitter en bit fram på vägen...

Efter 1.5 timmars promenad kan man inte se några som helst tecken på trotthet. Fullt ös....

Hemma igen efter en lååång promenad och de bjuder fortfarande upp till dans..:roll:

 

 

Debut i Elitklass-spår

Posted by broungs on October 2, 2011 at 2:05 PM Comments comments (1)

Idag debuterade jag & Freja i Elitspåret. När vi och våra träningskamrater blev uppflyttade ur Högreklass i våras så hade vi nog aldrig vågat sikta så högt medvetet och nu när vi kommit upp till Elit så skulle ju ett GODKÄNT vara helt fantastiskt!

Ut  mot Tofta skjutfält vid sju i morse och nerverna låg utanpå. Vi har ju helt klart problem i uppletandet av spår och en hel del stora brister i lydnaden också . Helt ärligt så är väl det mesta lite ”hej svejs”. Det är ju på de premisserna jag & Freja tränar. Jag orkar helt enkelt inte ta allt på fullt allvar. Det enda som räknas är att vi har KUL!!!

Detta har ju gått lite till överdrift då Freja ofta med allt för hög förväntan går in på appellplanen och börjar pipa under det fria följet samt även i andra sammanhang. Det går uppenbarligen väldigt bra att få en alltför hög förväntan.:roll:

Vi drog startnummer ett (det enda jag INTE ville ha). Freja gick ut jättefint i rutan och hittade spåret längst ut i nederkanten (trodde faktiskt att hon gått över, en stund). Där tog hon ett klockrent bakspår visade det sig när jag klampade efter henne ut ur rutan. Inga problem att vända henne och snart var vi på rätt väg. :D

Freja tuffade på men i ett lite lägre tempo än vad jag är van vid och när vi tagit oss ca 280 m i spåret var jag ganska säker på att vi tappat första pinnen.

Vid ca 300m plockade hon en pinne och jag blev själaglad. Vi var fortfarande ”på banan” !

Efter ca 1000 m tappade hon spåret och trots att hon cirklade gång på gång så fick hon inte upp det igen. Där var jag beredd att ge upp men det var uppenbarligen inte Flisan.

Hon tog ytterligare ett varv, lite större denna gången, och hittade till slut på spåret igen.

Nu var det bråttom.

Vi kom till slutet och hade då bara några futtiga sekunder till godo innan tiden gick ut.

Gissa om jag blev glatt överraskad när jag räknade våra pinnar och fann att vi hade alla sju plus slutet med oss. Finaste Freja!!!!!

Uppletandet gick i en ganska kuperad terräng och Freja letade jättefint men hade lite låg fart så det resulterade i tre föremål totalt. Plus i kanten för att hon höll sig väl på djupet och letade.

Platsligget gick också bra även om hon viftade på svansen varje gång någon gick ut ur klubbstugan.

När det kommer till lydnaden, är det som vanligt, så att jag har dåligt samvete för att jag så sällan sätter ihop momenten under träning.

Freja har ju tidigare visat mig att hon samlar ihop sig i tävlingssammanhang och så även denna gång.

I de flesta momenten gjorde hon aningens bättre ifrån sig än vad hon presterar på träning. Tyvärr nollade vi inkallningen med stå & ligg men det är inte så märkligt med tanke på att jag dragit upp henne rejält i detta moment och att det kanske bara fungerat två av tre träningstillfällen. Vi hade också lite oflyt i hoppet då hon först inte uppfattade mitt sitt-kommando och sedan lade sig.

Å andra sidan presterade hon ett jättefint krypande och kämpade sig över stegen, trots att hon såg ut att vara fullkomligt skräckslagen just där. DUKTIGA Freja!!!!!!

Alla poäng finns att se på sidan om Bruks

 

Päls....

Posted by broungs on September 16, 2011 at 2:55 PM Comments comments (0)

Om någon undrar över var pälsen tar vägen på mina två telningar så....

Just det....vem kan hålla två pudelungdomar i stillhet? Inte jag i alla fall :roll:

Dessutom är det ju så löjligt underhållande att iaktta dem när de rasar som mest....;)


Rss_feed